В Україні дорожчає житло — Держстат

23 жовтня 2019 • 01:11

У третьому кварталі 2019 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року ціни на первинному ринку житла зросли на 6,4%, на вторинному — на 11,8%, свідчать дані Держстату.

На первинному ринку ціни на однокімнатні квартири в річному вираженні зросли на 5%, на двокімнатні - на 6,3%, на трикімнатні - на 10,2%. На вторинному ринку зростання склало 11,9%, 12,4% і 11,5% відповідно.

У третьому кварталі в порівнянні з другим кварталом цього року ціни на житло виросли на 1% (на первинному ринку — на 0,3%, на вторинному ринку — на 1,3%).

Дані Держстату свідчать, що зростання цін в третьому кварталі сповільнилося: у другому кварталі в порівнянні з першим ціни зросли на 1,9%, а в першому кварталі в порівнянні з четвертим кварталом 2018 року — на 2,6%.

Нагадаємо, аналітик девелоперської компанії повного циклу City One Development Олена Ширіна повідомляла в коментарі Інтерфакс-Україна, що в третьому кварталі ціни на первинну житлову нерухомість виросли на 7,1% - до $1388/кв. м, перевищивши докризовий рівень. Зростання цін пояснюється, зокрема, істотним зміцненням курсу гривні.

У червні в Нацбанку говорили про підвищення доступності житла в Україні. Це пояснюється тим, що доходи населення зростають швидше, ніж ціни на нього.

Підвищення доступності житла привело до того, що попит на нього почав поступово зростати. У той же час нова пропозиція тимчасово знизилася, відзначали в Нацбанку.

Дивіться за оперативними новинами на нашій сторінці в фейсбукhttps://www.facebook.com/Blahoustriy/

Поділитись:
Залишити заявку