В Україні 1 липня набув чинності закон про право власності у багатоквартирному будинку

16 лютого 2017 • 11:58

В Україні 1 липня 2015 набув чинності закон України №417-VIII "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Цей закон регулює здійснення права власності у багатоквартирному будинку і визначає права та обов'язки співвласників багатоквартирного будинку щодо його змісту та управління. 

Так, закон дає визначення поняття "багатоквартирний будинок"; майна, яке належить до загального майна; визначає суб'єкти права власності у багатоквартирному будинку.

Також документ вводить принцип пропорційності голосів співвласників згідно їх частки у спільному майні та процедури письмового опитування одночасно з процедурою скликання загальних зборів.

"Рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких перевищує 75% загальної площі всіх квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, крім рішень з питань, зазначених у пунктах 2 і 3 частини другої цієї статті, які вважаються прийнятими зборами співвласників, якщо за них проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких перевищує 50% загальної площі всіх квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку ", - йдеться в законі. Нагадаємо, раніше кожен співвласник ОСББ мав тільки один голос.

Письмове опитування співвласників здійснюється протягом 15 календарних днів з дати проведення зборів співвласників. Якщо протягом цього терміну необхідної кількості голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими.

Також законом визначаються особливості здійснення права спільної сумісної власності щодо спільного майна багатоквартирного будинку. Встановлено, що спільне майно не може бути поділене між співвласниками, визначаються права співвласника, нормуються обов'язки і питання відповідальності.

Поділитись:
Залишити заявку