Скільки квадратних метрів потрібно для комфортного життя?

13 березня 2020 • 12:05

У кожного українця є власні уявлення щодо ідеального житла.

Хтось мріє купити хоча б студію на околиці свого міста.

А інші відкидають елітні новобудови через відсутність дворівневих квартир з 150-200 м2.

Крім площі інвестори ретельно оцінюють висоту стель, розмір вікон та облаштування прибудинкової території.

Це робить процес підбору житлового комплексу максимально складним та довгим.

Однак мало хто замислюється над тим, скільки реально квадратів потрібно родині для комфортного життя.

Встановлені санітарні норми житлової площі на людину.

Держава піклується щодо комфорту своїх громадян. Ось чому в Житловому кодексі України прописані відповідні санітарні норми відносно розміру жилої площі. Встановлені цифри регулюють комфорт українців та їх особистий простір.

Згідно з ЖКУ, на кожного члена родини повинно припадати не менше 13,56 м2. З них 9 м2 відводиться безпосередньо на житлову площу.

Окрема увага в законі приділена дитині. Різностатеві діти не можуть проживати в одній кімнаті. У хлопчика та дівчинки повинні бути роздільні зони. Водночас їм у помешканні виділяється мінімум по 15 квадратів.

У випадку з одностатевими дітьми можна використовувати єдиний житловий простір. У такому разі розмір дитячої становить не менше 20 метрів.

Хоча зараз набирають популярність smart-квартири, проживати в них навіть з однією дитиною неможливо. За законом, ніхто не пропише в євростудії трьох людей.

А варіанти менш ніж 24 метрів квадратних у ЖКУ вважаються нежитловими. Ось чому ЖК із міні-студіями насамперед розглядаються для інвестиції та подальшої здачі в оренду.

Коли ви вибираєте новобудови України під себе, комплекси типу smart краще відмітати. Малогабаритні квартири призначені винятково на самотніх та молодої пари без дітлахів.

Якщо в найближчі 2-3 роки ви плануєте народити немовля, потрібно звертати увагу на більш просторі об'єкти.

Як вираховується оптимальний розмір нерухомості для родини?

З урахуванням описаних вище норм можна без зусиль вирахувати розмір нерухомого майна для придбання. На типову родину (мама, тато, син та дочка) знадобиться варіант площею 90-95 м2. У дорослих та кожної дитини в такому разі буде власний куточок. А у випадках з одностатевими дітьми можна сміливо зменшити площу об'єкта на 10-15 метрів.

Самотнім та зайнятим цілий день на роботі покупцям необхідно від 18-20 квадратів. Ця категорія мешканців використовує нерухомість лише ввечері або вихідними. Решту вільного часу майно пустує, тому не варто переплачувати.

Самотнім та зайнятим цілий день на роботі покупцям необхідно від 18-20 квадратів. Ця категорія мешканців використовує нерухомість лише ввечері або вихідними. Решту вільного часу майно пустує, тому не варто переплачувати.

За матеріалами - Джерело

 

Поділитись:
Залишити заявку