Чотири поради тим, хто купує квартиру в кризу

6 апреля 2020 • 11:16

Криза — не час ризикувати. Чи варто зараз вкладати заощадження у нерухомість?

Криза, що насувається, неминуче торкнеться всіх стратегічних галузей економіки. Український уряд вже погіршив макроекономічний прогноз на цей рік. Нас чекає зростання безробіття, прискорення інфляції і курс вище 30 гривень за долар у другому півріччі.

Що ж буде з будівельною галуззю, цінами на квадратні метри і чи варто зараз вкладати заощадження в нерухомість?

Ці питання однаково хвилюють тих, хто шукає квартиру для життя і тих, хто намагається зберегти накопичення від девальвації.

Деякі потенційні покупці зараз зайняли вичікувальну позицію, інші - навпаки поспішають закрити угоди, користуючись численними антикризовими акціями забудовників. Як правильно вчинити? Ось кілька порад майбутнім інвесторам.

Попередьте цінові стрибки

Курсові коливання — основний фактор, який впливатиме на динаміку цін у цьому році. Через девальвацію у забудовників зростуть витрати на будматеріали, в складі яких є імпортні складові. За нашими прогнозами, собівартість будівництва подорожчає мінімум на 10%.

Зараз забудовники, розуміючи перспективи економічної кризи, пропонують покупцям вигідні умови: продають за старим курсом, вводять тимчасові знижки. Для багатьох покупців це шанс придбати житло за зрозумілою ціною, адже вона неминуче буде зростати у гривнях.

Враховуйте динаміку будівництва

Покупців, готових інвестувати в об'єкти на етапі закладки фундаменту, стає все менше. Цей тренд простежується ще з 2019 року, зокрема, після банкрутства великого столичного забудовника.

Зараз інвестори розуміють, що загальний економічний спад може погіршити фінансові можливості багатьох гравців ринку. Особливо, це стосується невеликих забудовників, в активі яких не так багато готових об'єктів, а терміни будівництва залежать виключно від динаміки продажів. Багатьом з них доведеться перенести здачу, деякі, на жаль, зовсім змушені будуть піти з ринку, залишаючи за собою незавершені об'єкти. За нашими оцінками, в минулому році, в період відносної стабільності в Києві налічувалося понад 10% заморожених об'єктів.

Криза — не час ризикувати, особливо якщо мова йде про придбання житла для себе. Попит на будівництво на початковій стадії, за нашими прогнозами, частково відновиться в другому півріччі, коли економіка повноцінно запрацює після карантину і можливо будуть перші позитивні результати розділення реформування Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Зараз же при виборі житла варто віддавати перевагу об'єктам з мінімальним рівнем ризику — готовим або таким, які перебувають на завершальній стадії. Перед закриттям угоди, крім стандартної перевірки дозвільних документів забудовника, варто також переконатися, що у компанії достатньо власних ресурсів добудувати об'єкт навіть в умовах кризи.

Перераховуйте прибутковість

Напередодні кризи українці традиційно починають знімати гривневі залишки з банківських депозитів і запасатися готівковою іноземною валютою.

Девальвація з'їдає цінність гривневих заощаджень, а на готівковому ринку вже проявляється дефіцит валюти. Багато банків обмежили продаж долара. В таких умовах, коли девальвація може мати непередбачувану динаміку, одним з традиційних способів зберегти заощадження є покупка інвестиції в нерухомість.

Для порівняння, ставки по банківських депозитах активно знижуються з другої половини минулого року. Зараз банки беруть гривню в середньому під 11−12% річних. Доларові вклади принесуть 1−2% дохідності в рік.

Зберігати гроші у вигляді квадратних метрів — класичний і випробуваний не однією кризою метод. В короткостроковій перспективі інвестиція у нерухомість допоможе зберегти накопичення, у довгостроковій — примножити їх, адже вартість житла має стійку тенденцію до зростання.

Інвестуйте в ліквідні метри

Прибутковість інвестицій в нерухомість багато в чому залежить від ліквідності придбаного активу. У період, коли попит на нерухомість, ймовірно буде знижуватися, а курс зростатиме, ліквідність буде втрачати нерухомість в старих будинках та об'єкти з віддаленим розташуванням.

Чим більш розвинена інфраструктура всередині і навколо житлового комплексу, чим зручніше його місце розташування і чим якісніша забудова, тим більше шансів, що такі квадратні метри не втратять в ціні через роки.

Автор - Сергій Пилипенко
Генеральний директор ПБГ «Ковальська»

Джерело 

 

Поделиться:
Оставить заявку