Микола Міщенко: «Я здатен почати з нуля»

2 марта 2018 • 10:56

Наприкінці листопада минулого року у Вінниці традиційно вітали переможців вже ХІV Регіонального конкурсу «Бізнес-еліта Поділля». У числі тих, хто увійшов до кола найкращих бізнесменів області, був і Микола Міщенко – засновник та власник агенції нерухомості «Благоустрій».

Про секрети своєї професії, шлях у бізнес та особливості вінницького ринку нерухомості він розповів в інтерв`ю HARVED online.

 

- Що Ви відчули, коли отримували нагороду?

- Нічого особливого. Буденна робота, яка винагороджується наприкінці року. Ми робили свою справу якісно, сумлінно – і клієнти це оцінили. Ми вже не вперше беремо участь у конкурсі, і це не перша наша винагорода.

 

- А чому взагалі Ви вирішили заснувати агентство нерухомості?

- Потрапив у цей бізнес випадково. У 2003 році потрібно було продати свій будинок, довго не вдавалося це зробити. Аби прискорити процес, прийшов як клієнт в агенцію нерухомості «Олімп». Потім мій бізнес, який був пов`язаний із мережею роздрібної торгівлі продуктів харчування, завершився – і я вирішив спробувати себе в нерухомості.

 

- Пам`ятаєте свій перший досвід продажу?

- Так. Перша оборудка завжди пам`ятається. Вже через тиждень після приходу в нерухомість я заробив дуже великі на той час гроші: 225 доларів.

 

- З того часу у роботі ріелтора щось змінилося – принципи, клієнти?

- Все змінюється. Змінилися засоби, технології. Люди почали по-іншому ставитися до нашої роботи: почали розуміти, що ріелтор – це не той, хто прийде та забере свою комісію, а професіонал, якому можна довіряти.

 

- А раніше такого не було?

- Можливо, й було. Але не було такого великого ринку нерухомості, як зараз. Були інші умови роботи, інша система винагороди. Професія ріелтора на той час не була такою актуальною, тому й була не такою оплачуваною. А зараз вона виходить на новий, європейський рівень, і стоїть в одному ряду із такими професіями, як сімейний лікар, сімейний юрист, сімейний косметолог. І ми – одна з перших компаній, яка запровадила термін «сімейний ріелтор».

 

- І в чому сімейність?

- У тому, що звернувшись раз до професіонала, клієнти вже його не міняють і цілком йому довіряють. Довіряють свої родинні секрети, свою нерухомість. Знають, що цей ріелтор вже ніколи їх не зрадить, не проміняє, не підведе – і тому немає сенсу шукати іншого. І більшість наших клієнтів, які одного разу звернулися до нас, із нами й залишаються.

http://harved.biz/sites/default/files/www_mg_5620_0.jpg

- Як Вам це вдалося?

- Шляхом аналізу. Коли ти довго працюєш в цій сфері, ти розумієш, що потрібно твоїм клієнтам, дослуховуєшся до їхніх потреб та їхніх відгуків. І таким чином була напрацьована методика, яка приносить свої плоди.

 

- Проблема персоналу в ріелторській сфері сьогодні існує?

- Звичайно.

 

- Як Ви її вирішуєте?

- Шляхом відсіювання у процесі навчання, адже в агентстві існує унікальна школа підготовки молодих спеціалістів.

 

- І багато доводиться відсіювати?

- Багато. Плинність кадрів велика – мушу це визнати. Це пов`язане із тим, що професія ріелтора багатогранна і не всі люди готові приймати умови роботи, тому що ці умови – наджорсткі. Доводиться бути і психологом, і юристом, і адвокатом, і фінансистом, і істориком, і географом, знатися на архітектурі. До того ж, не кожен здатен витримати напружений графік роботи, яка потребує постійного спілкування з клієнтами.

 

- За що Ви звільните свого співробітника без жодних розмов та пояснень і що готові пробачити?

- Пробачити можна багато чого за винятком зради. А звільняємо як правило за недотримання внутрішніх правил компанії. Беззастережно. Навіть якщо це найкращий фахівець.

http://harved.biz/sites/default/files/www_mg_5452_1.jpg

- Коли Ви закінчували школу – ким Ви себе бачили?

- Мабуть, як і всі, хотів бути спортсменом, займався футболом та кік-боксом.

 

- Чому саме ці види спорту?

- На мій погляд, для хлопця вони найактуальніші.

 

- А чому в бізнес вирішили піти?

- У 20 років отримав серйозну травму на змаганнях, довелось із спортивною кар`єрою попрощатися і шукати себе в інших напрямках.

 

- Що для Вас бізнес – засіб заробити гроші, самореалізація чи спосіб приносити користь?

- Приносити користь.

 

- Ви вважаєте себе заможною людиною?

- Достатньо заможною.

 

- Що для Вас гроші?

- Відображення твого успіху, але не успіх.

 

- А що є успіх?

- Твій бренд, те, що ти зміг створити.

http://harved.biz/sites/default/files/img_7289_0.jpg

- Чому саме «Благоустрій»?

- Це був нічний інсайт: назва мені наснилася. «Благоустрій» – «благо устраивать». Дуже співзвучно і актуально.

 

- Якою Ви бачите свою компанію через п`ять років?

- Звичайно, успішною. Але я хотів би через свою компанію донести клієнтам і нашим партнерам, наскільки потрібна і затребувана професія ріелтора. Буду щасливий, якщо методи роботи нашої компанії перейматимуть, моделюватимуть та візьмуть за приклад професійного бізнесу у сфері нерухомості.

 

- Ідеальний ріелтор – який він?

- По-перше, ріелтор – це особа без статі. Неважливо, чоловік ти чи жінка. Є критерії, яким має відповідати фахівець у сфері нерухомості: гарне внутрішнє самопочуття, позитивний настрій, палке бажання допомогти своїм клієнтам, досвід та навички. І головне – працювати так, аби клієнти отримували задоволення і могли сказати: «Ось тепер я розумію, хто такий ріелтор».

 

- Клієнти десять років тому та зараз – чи є відмінності?

- Гадаю, ні. Ті ж самі люди, ті ж самі проблеми, задачі. Люди будуються, розширяються, одружуються, розлучаються, народжуються, помирають. Звичайно, зараз Вінниця входить у ТОП-5 міст України, які найактивніше забудовуються. Тому люди мають багатий вибір. І ті, хто має кошти – обирає житло у відповідності до свого статусу. Раніше вони не могли дозволити це собі, оскільки вибір був небагатий і доводилося задовольнятися тим, що було.

 

- Крім великої кількості квадратних метрів що ще притаманне ринку нерухомості Вінниці?

- Дуже багато будується нового елітного житла. І люди прощаються зі старим із радістю і купляють нові, просторі, розкішні апартаменти.

 

- Якщо повернутися до теми грошей – у чому Ви ніколи себе не відмовите?

- У гарній книжці та обов`язкових пізнавальних семінарах та тренінгах. Також я не шкодую грошей на підтримку спортсменів та на здоровий спосіб життя.

http://harved.biz/sites/default/files/img_7262.jpg

- Три книжки, які Ви прочитали за останній час.

- Дейл Карнегі, «Как перестать беспокоиться и начать жить», Наполеон Хілл «Думай и багатей» і моя найулюбленіша книжка, яку я читаю та перечитую, – «Самый богатый человек в Вавилоне» Джорджа Клейсона.

 

- А семінари – з якої теми поповнюєте знання?

- Психологія, фінанси та нерухомість.

 

- Якби Вам довелося зараз купувати собі будинок чи квартиру – які б вимоги Ви висунули?

- Я дуже вибагливий і вже знаю, що мені потрібно, знаю порядок цін, знаю, де я хочу цей дім, скільки мені потрібно соток землі біля дому, яка має бути площа будинку, яка кількість кімнат та їхнє розташування. Спортзал, гаражі – все наперед прораховано і продумано.

 

- Ви будете його купувати чи будувати?

- Мабуть, будувати. Але якщо натраплю на будинок своєї мрії – буває й таке – мабуть, доведеться купувати.

 

- Будинок – це не тільки стіни, спортзал та сотки землі. Це ще й атмосфера. Якою вона має бути?

- Має бути енергія щастя. Щоб хотілося бути вдома, щоб він не тіснив, не пригноблював, а оберігав. Будинок – це фортеця.

 

- Чим займається Ваша дружина?

- Приватний підприємець у сфері косметики.

 

- Два бізнесмени в одній родині як уживаються?

- Миримося (усміхається). Складно, але миримося.

 

- Діти по Ваших стопах йти ще не планують?

- За молодшого не скажу. Йому тільки 12 років, але в нього є задатки дуже успішної людини. А старший працює у сфері ІТ-технологій, йому це подобається – нехай розвивається. Я впливати чи тиснути не буду – це їхній вибір. Можу тільки підказати та допомогти.

 

- Чим займаєтесь у вільний час?

- Наша робота пов`язана із нашими клієнтами, і часто ці клієнти можуть зателефонувати і в суботу, і в неділю – і ти мусиш бути з ними, зустріти їх, принаймні вислухати. Але за останні роки я вже навчився і своїх співробітників примушую вміти планувати свій час так, щоб принаймні один день на тиждень залишати для родини, а краще два. Це дуже важливо.

 

- І що робите на вихідних?

- Відпочиваємо, займаємося спортом, ходимо на фільми, подорожуємо.

 

- Які фільми полюбляєте?

- Екшн та психологія. Найулюбленіші – «Область пітьми», «У гонитві за щастям» та «Засновник».

 

- Якщо подорожуєте – то куди?

- Дуже любимо Україну. Є дуже багато чудових нерозвіданих місць. Насправді Україна – це Клондайк для мандрівника, тут багато цікавинок, які за кордоном не побачиш. Але якщо говорити про закордон, то дуже вразила Венеція.

 

- А в Україні які Ваші улюблені місця?

- Карпати та Закарпаття.

 

- Ходите в гори?

- Намагаємося.

 

- А крім Карпат?

- Любимо нашу Вінниччину. Це однозначно. Вінниччина – це номер один.

 

- У житті ніхто не від чого не застрахований, і іноді доводиться все починати з нуля. Ви здатні на це?

- Звичайно.

 

- З чого почнете?

- Якщо людина один раз досягла успіху, а потім це у неї відняти, вона із легкістю повторить це і вдруге, і втретє. Як показує статистика, люди, які досягли висот у фінансових сферах, до цього два, три, а те й до п`яти раз були банкрутами.

 

- Ваші побажання читачам HARVED online.

- Загальні, без яких жодна людина не зможе існувати, – миру, щастя, родинного добробуту, любові, здоров`я. Журналу – гарних статей, а читачам – кожного разу знаходити у вашому журналі щось цінне та корисне для себе та отримувати натхнення, щоб змінювати цей світ на краще.

 

Спілкувалась: Катерина Баркалова

Фото: Олександра Новікова

 

Поделиться:
Оставить заявку